Namaz Ve Kısımları

Namaz Ve Kısımları


Namaz Ve Kısımları
 
Namaz, İslam dininin beş temelinden biridir. Dinin direğidir. İslam dini onun üstüne bina edilmiştir. Temeli çürük olan binanın ayakta kalması nasıl imkânsız ise, namazı olmayan kişinin dini o derece sakattır. Beş vakit namazı Allah’u Teâla, Peygamberimiz (sallallahu aleyhi ve sellem)’e Miraç gecesi teselli olarak lütfetmiştir. Peygamberimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) huzuru namazda bulmuş ve onun için de “Namaz Mü’min’in Miracıdır” buyurmuştur.

Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyrulmuştur.

“Akşamladığınız ve sabahladığınızda Allah’ı tesbih edin. Göklerde ve yerde hamd O’na mahsustur ve gündüzün nihayetinde de ve öğle vaktine vardığınızda da (Allah’ı tesbih ediniz.)” (Rum suresi 17/18)

Bu ayetin izahında şu açıklamalar vardır: Abdullah İbni Abbas (radıyallahu anhu)’ya sordular, “Kur’an’da beş vakit namazın zikri var mıdır?” Buna karşılık bu ayetleri okumuştur.

 Akşamlayınca kılınan namazlar, akşam ve yatsı namazlarıdır. Sabahleyin kılınan, sabah namazıdır. Gündüzün sonunda ikindi namazı, gündüzün ortasında öğle namazı kılınır.

“Gündüzün güneşe dönüp gecenin karanlığı bastırıncaya kadar (belli vakitlerde) namaz kıl; bir de sabah namazını. Çünkü sabah namazı şahitlidir.” (İsra 78)

Kur’an-ı Kerim’de namazın defalarca tekrar edilmesi, kılınmasının emredilmesi, onun ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.
Namaz mü’min’in alametidir. Namaz ancak Allah (Celle Celaluhü) rızasını kazanmak için, verdiği sayısız nimetlere şükür için kılınır.

NAMAZIN FAZİLETİ HAKKINDA HADİS-İ ŞERİFLER

Nebiyy-i Zişan şöyle buyuruyor: 

“Yüce Allah şöyle buyuruyor: Muhakkak ki, ümmetine beş vakit namazı farz kıldım. Bu namazları vaktinde kılarak (huzuruma) gelen kimseyi de cennete koyacağımı vad’ettim. Namazlarına devam etmeyenlere ise (verilmiş) hiçbir vaadim yoktur.” (Ebu Davud)

Sevgili Peygamberimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyuruyor: 

“Hiç bir (mü’min) kimse yoktur ki farz bir namazın vakti girince güzelce abdest alır, ruku ve huşu ile namazı kılarsa, (bu namaz) içlerinde çok büyükleri olmayan bütün geçmiş günahlarını silip yok eder. Bu hal (mü’minin) ömrü boyunca böyledir.”

Yazar Eğlen Radyo

Sizlerin dini ve islami yönden gelişmeniz ve eksikliklerinizi gidermeniz için yazılar yazmaktayım,sitemizi sizler için geliştirmekteyim.Sitemden hiçbir şekilde maddi gelir sağlamamaktayım.Derdim insanların islami yönden eksikliklerini gidermek Allah rızasını kazanmaya çalışan bir site yöneticisi ve yazarım.

0 Yorumlar:

Yorum Gönder