Orucu Bozan Ve Bozmayan Durumlar
Orucu Bozan Şeyler
1- Cimâ Etmek (Cinsel İlişkiye Girmek): Ramazan günü oruçlu iken cimâ eden kimsenin tevbe ve istiğfâr edip o günü kaza etmesi, bununla beraber keffâret cezâsını yerine getirmesi gerekir.
Keffâret;
a- Köle azâd etme ile,
b- Eğer bulamaz ise iki ay ara vermeden peşpeşe oruç tutma ile,
c- Buna da gücü yetmezse altmış fakiri doyurma ile olur. Keffâret cezâsı sadece, orucun cimâ ile bozulması hâlinde gereklidir. Oruç, cimâ dışındaki şeylerle bozulunca yalnızca kazâ gerekir.
2- Kişinin Kendi İrâde ve Fiiliyle Menisini Getirmesi: Oruç tutan kimse kendi irâdesi ve bakmak, öpmek, dokunmak ve sevişmek gibi eylemleri ile menisini inzâl ederse orucu bozulur. İhtilâm olarak veya birşey yapmadan ve söylemeden mücerred düşünme ve hayal etme ile meni gelirse oruç bozulmaz.
3- Kasden Yemek İçmek.
4- Yeme İçme Hükmünde Olan İğne ve Serumlar Kullanmak.
5- Bilerek Kusmak: Nebî sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: “İstem dışı kusan kimseye kaza gerekmez. Kasıtlı olarak kusan kimse ise orucunu kaza etsin.” (Ebû Dâvûd ve Tirmizî)
6- Hayız ve Nifas Kanının Çıkması:
Orucu Bozmayan Şeyler
1- Unutarak Yemek, İçmek, Cimâ Etmek: Nebî sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: “Kim oruçlu iken unutur da yer ve içerse, orucuna devam etsin. Hakikatte onu yedirip içiren Allah'tır.” (Buhârî ve Müslim)
2- Cünüb Olarak Sabahlamak: “Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem âilesiyle girdiği ilişki sebebiyle cünüb olarak fecri eder, sonra gusledip orucunu tutardı.” (Buhârî ve Müslim)
3- Mezi Gelse Bile Öpmek ve Sevişmek: “Nebî sallallahu aleyhi ve sellem oruçlu iken eşlerini öper ve onlarla sevişirdi.” (Buhârî Müslim)
4- Hacamat Yaptırmak veya Kan Vermek: “Nebî sallallahu aleyhi ve sellem oruçlu iken hacamat yaptırmıştır.” (Buhârî) ve “Oruçlu kimsenin hacamat yaptırmasına ruhsat vermiştir.” (Nesâî, Sunenu'l-Kubrâ)
5- Kan Almak.
6- Serinlemek Kasdı ile Dahi Olsa Yıkanmak ve Yüzmek: “Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem oruçlu iken susuzluk veya sıcak nedeniyle başından aşağı su dökündü.” (Ebû Dâvûd)
7- Misvak veya Diş Fırçası ve Macunu Kullanmak.
8- Koku veya Buhur Kullanmak ve Koklamak.
9- Sürme Çekmek.
10- Göz, Kulak ve Burun Damlası Kullanmak: Tatları boğazda hissedilse bile, ne şerîat, ne lugat ne de âdet açısından yeme ve içme kapsamına girmedikleri için orucu bozmazlar.
11- Gıda Yerine Geçmeyen İğne, Serum ve Fitil Kullanmak.
12- Astım ve Benzeri Hastaların Kullandığı Fısfıs, Dil Altı Hapları ve Gargara Yapılan İlaçlar Kullanmak.
13- Ağız Dolusu Bile Olsa İstem Dışı Kusmak.
14- Kasıtsız Olarak Boğaza Toz, Yağmur, Kar ve Benzeri Şeylerin Kaçması.
15- Kasıtsız Olarak Su, Diş Macunu, Gargara İlacı ve Benzeri Şeyleri Yutmak.
16- Tükrük ve Balgam Yutmak.
17- Diş Arasında Kalmış Yemek Artıklarını Yutmak.
Oruç Tutmamaları İçin Ruhsat Verilmiş Kimseler
1- Hasta Olanlar: Oruç tutmaya gücü yetmeyen veya oruçtan dolayı meşakkat çekecek olan hastaların oruç tutmamalarına ruhsat verilmiştir. Hastalık nedeniyle oruç tutmayanlar tutmadıkları günleri iyileşince kaza ederler.
Hastanın;
a- Oruç tutması kendisine bir zarar veya meşakkat vermiyorsa oruç tutması farzdır.
b- Oruç tutması kendisine bir zarar vermiyor ancak meşakkat veriyorsa oruç tutmaması daha evlâdır. c- Oruç tutması kendisine bir zarar verecekse tutması câiz değildir.
2- Yolcu Olanlar: Mübah bir yolculuk ile ikâmet hâlinde olmayan kimselerin, yolculuk hâlleri sona erinceye kadar oruç tutmamalarına ruhsat verilmiştir. Yolculuk nedeniyle oruç tutmayanlar, yolculuk bitince tutmadıkları günleri kaza ederler.
Yolcunun;
a- Oruç tutması kendisine bir meşakkat veriyorsa tutmaması,
b- Oruç tutması kendisine bir meşakkat vermiyorsa tutması daha efdaldir.
3- Yaşlılık veya İyileşmesi Umulmayan Hastalık Sebebiyle Oruç Tutmaktan Devamlı Sûrette Âciz Olanlar: Böyle kimseler de oruç tutmaz, tutmadıkları her gün için bir fakiri doyururlar. Fakir doyurmak, oruç tutulmayan günler sayısınca fakire yarım sa' pişmemiş gıda maddesi vermek ile olabileceği gibi, yemek pişirip tutulmayan günler sayısınca fakiri davet ederek yedirmek ile de olur.
4- Hamile ve Emzikli Kadınlar: Hamile ve emzikli kadınların oruç tutmaya güçleri yetmez ya da oruçtan dolayı kendileri veya çocukları ya da her ikisi dolayısıyla endişelenirlerse, oruç tutmamalarına ruhsat verilmiştir.
Hamile ve emzikli kadınlar bu sebeplerle tutamadıkları oruç için her gün başına bir fakiri doyurur, bu günleri ayrıca kaza etmezler. İbn Abbâs radıyallahu anhumâ şöyle demiştir: “Hamile kadın kendisi için, emzikli kadın da çocuğu için endişelenirse, Ramazan orucunu tutmayabilir. Tutmadığı her gün için bir fakiri doyurur.
Orucu kaza etmez.” (Taberî) İbn Ömer radıyallahu anhumâ'nın hanımı hamile iken orucu nasıl yapacağını sormuş, o da: “Orucunu bozabilirsin. Her gün için bir fakiri doyurur, kaza da etmezsin.” demiştir. (Dârakutnî) Sahâbe arasında onlara muhâlefet eden de yoktur. (İbn Kudâme)
0 Yorumlar:
Yorum Gönder